Jak v dnešní době přemýšlet nad velikostí kanceláře?

Jak v dnešní době přemýšlet nad velikostí kanceláře?

Najít ideální velikost kanceláří, optimalizovat osobní i společné prostory a vytvořit zaměstnancům moderní pracovní prostředí je v podnikání klíčové. Pandemie však mění pravidla a ovlivňuje to, jak nad vhodnými rozměry prostor přemýšlet.

Každé odvětví má svá specifika

Každý obor podnikání a způsob řízení má svá specifika, která je potřeba zohlednit v dispozicích pracovních prostor. Při přemýšlení nad čtverečními metry musíte vzít také v úvahu dojem, který chcete probudit v případných návštěvách.

Žádná z informací výše však nemění nic na tom, že nevyužitý prostor představuje zbytečný náklad. Proto není velkým překvapením trend zmenšování kanceláří. Tento směr se však rozhodně nevyplácí slepě následovat.

Kolik místa potřebuje jeden člověk?

Kolik prostoru by každý zaměstnanec měl mít k dispozici? Odpoví technická norma ČSN 73 5305 – Administrativní budovy a prostory. Pracovní místo s prostorem pro jednání a s odkládacími plochami musí mít minimálně 12 m2, bez prostoru pro jednání a bez odkládacích ploch pak alespoň 5 m2. Doporučené hodnoty jsou o 3 až 4 metry větší. Kromě norem je však důležité vzít v potaz obsazenost prostor. Ta se před pandemií běžně pohybovala mezi 30 až 40 %.

Společné prostory nepodceňujte

Kanceláře tvoří také společné prostory. Nejčastěji se jedná o kuchyňku, relax či zasedací místnost. V posledním případě je častou otázkou vhodná kapacita. Zásadní roli hraje typ uspořádání. V případě lidí sedících kolem obdélníkového stolu je vhodné, aby místnost nabízela každému z přítomných alespoň 4 m2. S podobnou hodnotou počítejte i v případě stolu ve formě čtverce s prázdným středem či v případě uspořádání do písmene U.

Celková plocha kanceláře není přesným ukazatelem

Při výběru vhodných prostor si jděte místo osobně prohlédnout. Nabízená plocha možná působí velkoryse, ale ve skutečnosti nejde prostory využít naplno. Tato situace může nastat v příliš členitém půdorysu. Snažte se o rovnocenné rozložení pracovních stolů. Každý by měl být dostatečně osvětlený a zaměstnanci nesmí mít pocit znevýhodnění.

Problematika home office

Kvůli koronaviru se markantně zvýšil počet zaměstnanců pracujících z domova. Rozhodování, zda se vyplatí opustit velké prostory a nechat část zaměstnanců pracovat z domova, by rozhodně nemělo být motivováno pouze úsporami. To, co firmy ušetří na nájmu, mohou ve výsledku ztratit kvůli nižší produktivitě pracovníků.

Moderní přístupy

Pokud vám nevyhovuje černobílé řešení velké kanceláře, nebo home office, tak zakotvěte uprostřed. Nabídněte dojíždějícím zaměstnancům komfort veškerého kancelářského vybavení blíže k jejich domovu. Pronajměte si několik menších satelitních kanceláří. Velikou výhodu je, že oslovíte odborníky ve svém oboru, kteří najednou budou mít blíže do práce. Poměrně novou možností jsou i coworkingové prostory nebo flexibilní pracoviště

Co si z toho vzít?

Každý zaměstnanec by měl pracovat v pohodlném a bezpečném prostředí s dostatkem místa. Hlavním kritériem výběru by však neměly být pouze metry, ale to, jak firma funguje a jaké má plány. Poradenství v oblasti pracovního prostředí vám pomůže zorientovat se v aktuálních potřebách a odpoví na to, jak by mělo vypadat ideální rozložení pracovních míst či jak regulovat pomyslný tok lidí ve společných prostorách. Workplace consultancy vám pomůže vytvořit moderní kanceláře, do kterých se lidé těší.


poradenstvi-v-oblasti-pracov-prostredi.jpg




Formulář byl odeslán. Děkujeme.