Rezidenční nemovitosti, evoluce prostoru a životního stylu

Rezidenční nemovitosti, evoluce prostoru a životního stylu

V dnešní době jsou naše životy neodmyslitelně spjaté s různými typy prostor, kde se vzájemně prolínají pracovní, společenské a volnočasové aktivity. Tato evoluce vytváří nové možnosti pro lidi, kteří v těchto prostorách žijí, stejně tak i pro investory, kteří hledají nové investiční příležitosti v oblasti rezidenčních nemovitostí. Spolu se stíráním hranic mezi pracovními a obytnými prostory se mění i pohled na investiční byty, u kterých hraje klíčovou roli jejich schopnost flexibilně reagovat na potřeby moderního životního stylu.

Rezidenční nemovitosti v kontextu moderního života

Rezidenční nemovitosti dnes zahrnují široké spektrum nemovitostí od bytů, přes rodinné domy, chaty a chalupy až po multifunkční objekty typu vysokoškolské koleje nebo asistované bydlení pro seniory, které slouží nejen k samotnému bydlení, ale často v sobě kombinují i ​​pracovní a rekreační prostory. V kontextu moderního života se tyto nemovitosti stávají více než jen místem k přespání – stávají se centrem každodenních aktivit, kde se prolínají osobní, pracovní a společenské stránky života. Tato evoluce je poháněna technologickým pokrokem, změnou pracovních návyků a rostoucími nároky na kvalitu života.

Evoluce v chápání bydlení ovlivňuje také výběr bytů na investiční pronájem

S tím, jak se mění naše chápání bydlení, dochází k posunu v přístupu investorů k nákupu rezidenčních nemovitostí. Investiční byty, které jsou následně pronajímány, jsou klíčovou součástí českého realitního trhu. Investoři stále častěji preferují byty v oblastech s vysokou poptávkou po flexibilním bydlení, často v blízkosti kancelářských center nebo multifunkčních budov. Chtějí byty s dobře navrženým pracovním prostorem a v dobré lokalitě, která nabízí dostatek vyžití i služeb.

banner rezidenční nemovitosti

Flexibilita prostoru hraje prim

V posledních letech dochází k významné změně způsobu práce, která vyžaduje stále větší flexibilitu ve využívání prostoru. S rostoucím počtem lidí pracujících z domova (tzv. home office) nebo využívajících sdílené kanceláře (tzv. coworking) se tradiční oddělení pracovního a osobního života stírá. Lidé hledají bydlení, které jim umožní efektivně pracovat z domova, což zahrnuje potřebu oddělených pracovních prostor, kvalitního internetového připojení a ergonomického vybavení. Zároveň roste poptávka po flexibilních kancelářských prostorách, které lze snadno přizpůsobit různým pracovním aktivitám a které zároveň podporují spolupráci a kreativitu.

Vybavení a služby na dosah ruky jsou dnes standardem

S evolucí způsobu bydlení a práce se také zvyšuje význam souvisejícího vybavení a služeb. Lidé kladou stále větší důraz na dostupnost kvalitních služeb, jako jsou fitness centra, restaurace, kavárny, obchody, služby a zdravotnická zařízení. 

Mezi klíčové faktory patří také dobrá dopravní dostupnost a blízkost veřejné dopravy. Nemovitosti, které se nachází v dobře vybavených lokalitách s širokou nabídkou služeb, jsou žádanější, a to jak ze strany investorů, tak ze strany zájemců o bydlení.

Budoucnost bydlení: Koncept patnáctiminutového města…

Koncept "patnáctiminutového města" je urbanistický model, jehož cílem je vytvoření místa, kde mají obyvatelé přístup ke všem základním službám a vybavení do patnácti minut chůze nebo jízdy na kole od svého bydliště. 

Tento koncept stojí na kvalitním bydlení, dostatku pracovních příležitostí, přítomnosti vzdělávacích a zdravotnických institucí, rekreačních zařízení, obchodů, služeb a veřejné dopravy v blízkosti domova. 

Mezi pozitivní přínosy tohoto modelu patří zvýšení kvality života, snížení závislosti na automobilech a podpora udržitelného způsobu života. Zejména mladí lidé preferují život v lokalitách, kde mají na dosah ruky restaurace, kavárny, fitness centra a obchody, což jim umožňuje snadno kombinovat práci, volný čas a společenský život a spolu s tím také šetřit životní prostředí, neboť k dopravě rádi využívají sdílené prostředky.

…a udržitelnost

Klíčovými faktory ve vývoji nových bytových projektů se v posledních málo letech stala právě udržitelnost a šetrnost vůči životnímu prostředí. 

Developeři musí prokazovat pokrok v oblasti dekarbonizace a schopnost přizpůsobit se klimatickým změnám, což zahrnuje využívání udržitelných stavebních materiálů a technologií minimalizujících uhlíkovou stopu​.Tím se zvyšuje hodnota nemovitostí, které tyto požadavky splňují, což činí tyto investice zajímavějšími. 

Závěrem

Budoucnost realitního trhu se vyznačuje výraznou orientací na udržitelnost, flexibilitu a kvalitu života. Rezidenční nemovitosti procházejí evolucí, kde se prolínají pracovní, osobní a rekreační aktivity, čímž vzniká potřeba flexibilních a multifunkčních prostor. 

V důsledku rostoucího počtu lidí pracujících z domova je kladen důraz na dobře navržené bytové jednotky, které umožňují efektivní využití pro různé činnosti. 

Zároveň se zvyšuje význam dostupnosti služeb a vybavení v docházkové blízkosti bydliště, což podporuje koncept "patnáctiminutového města". 

Mladší generace jsou více progresivní a preferují žít v blízkosti služeb, což zvyšuje atraktivitu těchto lokalit a činí z nákupu bytů v těchto oblastech zajímavé investiční příležitosti.



Formulář byl odeslán. Děkujeme.