Upozornění pro pražské nájemce kanceláří

Upozornění pro pražské nájemce kanceláří

V letních měsících se nečekaně zvýšila poptávka ze strany nájemců kanceláří, a to zejména těch větších, kteří hledají prvotřídní kancelářské prostory v nových budovách. Velkým překvapením pro mnohé z nich je nedostatek volných prostor a vyšší požadované nájemné v nových budovách a v lokalitách, jako je Karlín, Anděl a centrum města. 

Důvodů je celá řada, níže uvádíme některé z nich:

  • Zvýšený zájem nájemců o lokality v širším centru, čímž se firmy snaží přilákat své zaměstnance zpět do kanceláří.

  • Nedostatek nabídky, kterou způsobuje absence nových projektů. V Praze se již více než rok nezačaly stavět žádné nové kanceláře a změnu neočekáváme ani v blízké budoucnosti.

  • Ochota nájemců platit vyšší nájemné v přepočtu na metr čtvereční, protože v mnoha případech dochází ke zmenšování kancelářských prostor.

  • Zvýšené náklady na výstavbu nových budov v důsledku pandemického nárůstu cen stavebních prací.

  • Vyšší úrokové sazby, které vedou ke zvýšeným nákladům na financování a vyšším výstupním výnosům. Důsledkem je navyšování požadovaného nájemného pronajímateli, aby nové projekty byly ekonomicky životaschopné.

Očekáváme, že tato situace se v nadcházejících měsících zhorší, a to zejména v nových budovách a v oblíbených lokalitách v centru města. Je pravděpodobné, že trh zůstane v rukou pronajímatelů, dokud nebude k dispozici větší množství nových kancelářských prostor.

Nenašli jste v současné době vámi vysněné kanceláře? Nezoufejte, s námi je dříve nebo později najdete. Nyní bychom vám poradili následující postup:

  • Vyjednáme vám s pronajímatelem krátkodobé smlouvy

  • Sjednáme ve smlouvách flexibilnější podmínky, abyste v případě budoucí změny na trhu mohli rychleji reagovat

  • S hledáním nových prostor nebo přejednáním smlouvy s námi začnete vždy s předstihem, a budeme mít tak dostatek času na důkladný průzkum trhu a jednání s pronajímatelem.

  

Rádi vám s pronájmem kancelářských prostor poradíme, obraťte se na odborníky z našeho týmu.

Jan Babka

Jana Pavlíčková

+420 722 903 777
jana.pavlickova@cz.knightfrank.com

Nikol Ruszin

+420 733 373 306
nikol.ruszin@cz.knightfrank.com


Formulář byl odeslán. Děkujeme.