Jak zařídit moderní kancelář pro svou firmu

Jak zařídit moderní kancelář pro svou firmu

Zařízení moderní kanceláře už dávno není jen otázkou výběru nábytku. Dnešní kancelářské prostory musí reflektovat současné potřeby pracovníků a firmy, přičemž se klade důraz na ergonomii, zdravé prostředí a moderní technologie. Kancelář je místem, kde lidé tráví značnou část svého dne, a proto musí být navržena tak, aby podporovala nejen produktivitu, ale i kreativitu, spolupráci a celkovou spokojenost zaměstnanců.

Vhodně navržené pracovní prostředí má přímý vliv na efektivitu zaměstnanců. Průzkumy ukazují, že zaměstnanci, kteří pracují v moderně vybavených kancelářích, jsou nejen spokojenější, ale také vykazují vyšší míru produktivity. Kromě toho moderní pracovní prostředí snižuje zdravotní problémy spojené se špatnou ergonomií, například bolesti zad či únavu očí. Kancelář tedy není jen místem pro práci – je to prostor, který může zásadně ovlivnit kvalitu života zaměstnanců a úspěch firmy.

Pokud se rozhodnete modernizovat nebo zařizovat novou kancelář, je třeba zvážit několik klíčových prvků, které vám zajistí, že prostor bude funkční, esteticky příjemný a zdravý. Pojďme se podívat na základní aspekty, které moderní kancelář musí splňovat.

Základní prvky moderní kanceláře

Polohovatelné stoly

Polohovatelné stoly jsou jedním z nejdůležitějších prvků moderní kanceláře. Umožňují střídání sezení a stání během práce, což má pozitivní vliv na zdraví a produktivitu. Různé studie potvrzují, že střídání poloh může pomoci snížit bolesti zad a zlepšit soustředění. Výběr správného polohovatelného stolu závisí na potřebách vašeho týmu – na trhu najdete jak mechanické modely, tak i plně automatické stoly, které umožňují snadné ovládání.

Ergonomické židle

Ergonomická židle by měla být nepostradatelnou součástí každé kanceláře. Při jejím výběru se zaměřte na možnosti nastavení opěrky zad, výšky sedáku a opěrky hlavy. V hybridních pracovních modelech, kde se pracovníci střídají, je důležité, aby židle byla lehce nastavitelná a automaticky se přizpůsobila různým uživatelům.

Praktický tip: Zaměstnancům můžete nabídnout krátké školení o správném sezení, což pomůže předcházet zdravotním problémům a komplikacím. krátká přednáška, spojená s praktickou ukázkou a třeba malým občerstvením může zaměstnancům zpříjemnit den.

Kvalitní osvětlení

Světlo v kanceláři ovlivňuje nejen

výkon, ale také celkovou náladu. Přirozené denní světlo je ideální, ale pokud to není možné, zaměřte se na osvětlení, které imituje denní světlo. Moderní technologie osvětlení, jako je "human-centric lighting", umožňují přizpůsobit teplotu světla podle denní doby a podporovat tak přirozený biorytmus lidí v kancelářích.

Praktický tip: Pokud máte kancelář s okny, zajistěte, aby zaměstnanci měli přístup k přirozenému světlu. Umístěte pracovní stoly tak, aby se denní světlo nedostávalo přímo na obrazovky monitorů, ale zároveň osvětlovalo prostor.

Biofilní design a akustika

Přítomnost přírody v kanceláři, například v podobě zelených stěn nebo rostlin, má pozitivní vliv na zdraví i kreativitu. Biofilní design, tedy zakomponování přírodních prvků do pracovního prostoru, se stal jedním z nejvyhledávanějších trendů v kancelářském designu. Rostliny, přírodní materiály a prvky vody pomáhají snížit stres, zlepšují koncentraci a zvyšují celkovou pohodu.

Akustika je dalším důležitým faktorem při plánování moderní kanceláře. Kanceláře typu open space mohou být hlučné, což může narušovat soustředění. Zvažte proto instalaci akustických panelů nebo jiných řešení, která pomohou snížit hluk.

Optimální velikost kanceláře

Velikost kanceláře je klíčová pro vytvoření optimálního pracovního prostředí. Při navrhování kancelářských prostor je důležité vzít v úvahu počet zaměstnanců, styl práce a potřeby firmy. Pro jednoho zaměstnance se doporučuje plocha 9–16 m², v závislosti na pracovním stylu firmy. Pokud vaše firma využívá také hybridní model práce, můžete snížit počet pracovních míst na 60–80 % celkové kapacity zaměstnanců.

Praktický tip: Pokud plánujete kancelář pro firmu s 20 pracovníky, je ideální kombinovat open-space prostory se samostatnými kancelářemi pro 2–4 osoby. Tím zajistíte flexibilitu a soukromí pro různé pracovní činnosti.

Vybavení a technologie pro moderní kancelář

Inovativní technologie

Smart technologie a IoT umožňují efektivní řízení kancelářského prostředí. Automatizované osvětlení, klimatizace a vytápění, které se přizpůsobují přítomnosti pracovníků, mohou výrazně zlepšit komfort a snížit náklady na energie.

Praktický tip: Investujte do systémů pro rezervaci pracovních míst a zasedacích místností. To zvýší efektivitu a zlepší správu pracovního prostoru, zejména v hybridních kancelářích.

Zdravotní pomůcky a ergonomické doplňky

Zdravotní pomůcky, jako jsou podložky pod zápěstí, ergonomické klávesnice nebo polohovatelné monitory, zajišťují, že pracovníci zůstanou zdraví a v pohodě po celý den. Malé detaily, jako správné nastavení výšky monitoru, mohou mít velký dopad na zdraví a pohodlí zaměstnanců.

Praktický tip: Nabídněte zaměstnancům možnost si přizpůsobit své pracovní prostředí podle svých potřeb. Flexibilní pracovní prostory podporují jejich zdraví i produktivitu.

Praktické tipy pro efektivní uspořádání kanceláře

Kancelářský design se zaměřuje na efektivitu, pohodlí a estetiku. Trendem současnosti je vytvořit pracovní prostředí, které podporuje spolupráci, ale zároveň nabízí tiché zóny pro soustředěnou práci.

Optimalizace pracovního prostoru

Pracovní prostor by měl být navržen tak, aby byl maximálně flexibilní. Modulární nábytek, který lze snadno přestavět podle potřeb, vám umožní rychlé úpravy v budoucnu. Důležitá je také volba nábytku, který se snadno přesouvá a může sloužit k dělení prostoru.

Organizace a úložné prostory

Ve většině moderních kanceláří se dnes upřednostňuje koncept "paperless", což snižuje potřebu tradičních úložných prostor. Místo klasických skříní se zaměřte na digitální úložné systémy a flexibilní pracovní stoly s integrovanými úložnými prostory.

Akustika

Akustická pohoda je klíčová pro tiché a efektivní pracovní prostředí. Použití akustických panelů, koberců nebo závěsů může výrazně snížit hlučnost v kanceláři a podpořit soustředěnou práci.

poradenstvi-v-oblasti-kancelarskeho-prostredi.jpg

Spolupráce s odborníky vám ušetří čas i starosti a zajistí, že vaše kancelář bude nejen moderní a atraktivní, ale také funkční a plně optimalizovaná pro potřeby vašeho týmu.


Závěr

Vytvoření moderní kanceláře není jen estetickou záležitostí, ale strategickým krokem, který může výrazně ovlivnit úspěch vaší firmy. Kvalitní a promyšleně zařízený pracovní prostor přináší řadu výhod, které se projeví jak v produktivitě zaměstnanců, tak v jejich celkové spokojenosti. 

Moderní kancelář pomáhá přitáhnout nové talenty, podporuje zdraví a pohodu zaměstnanců, a tím snižuje absenci a pracovní únavu. Správně navržený prostor podporuje efektivní spolupráci i soustředěnou práci, čímž se zvyšuje efektivita týmu jako celku.

V dnešní dynamické době, kdy stále více firem přechází na hybridní model práce, je důležité, aby pracovní prostředí bylo flexibilní a dokázalo reagovat na různé potřeby zaměstnanců. A právě tady přichází na řadu naše Poradenství pro moderní kanceláře.

Co můžete získat prostřednictvím našich služeb?

  • Optimalizaci prostoru na míru vašim potřebám.
  • Návrh a realizaci kanceláří s důrazem na ergonomii, akustiku a estetiku.
  • Zavedení inovativních technologií a řešení podporujících flexibilitu práce.
  • Profesionální poradenství v oblasti moderních pracovních trendů a designu.

Pokud hledáte cestu, jak přeměnit své stávající pracovní prostředí v moderní a efektivní kancelář, obraťte se na naše Poradenství pro moderní kanceláře. Pomůžeme vám dosáhnout vašich cílů a vytvořit prostředí, kde se bude váš tým cítit skvěle a pracovat naplno.

poradenstvi-v-oblasti-pracovniho-prostredi.jpg
petr-pavel-mendl-foto.jpg

Petr Pavel Mandel

Head of Project Management

+420 602 169 902

petr.mandel@cz.knightfrank.com


Formulář byl odeslán. Děkujeme.