Maloobchod čeká nelehký rok

Maloobchod čeká nelehký rok

"Maloobchodní trh nečeká lehký rok. Obchodníky, kteří jsou v nájmu a mají zasmluvněnou valorizaci nájmů dle české inflace čeká 15% navýšení nájmů, což je pro ně situace dříve neznámá – v posledních 20 letech se nejvýše pohybovala na 6,8 % v roce 2008, ale ve většině případů nepřesáhla 3 %. Ti, kteří mají nájmy v eurech jsou na tom trošku lépe, navýšení bude „jen“ 10 %, navíc v současné době v jejich prospěch mírně hraje i posilující koruna. Celkově se však obchodníci kromě zvýšení nájmů budou potýkat i s propadajícími se tržbami, a to navzdory rostoucím cenám prakticky ve všech kategoriích zboží. Očekáváme tak, že se budou nájemci snažit vyjednávat o slevách z nájmů, někdy i za cenu předčasného prodloužení nájemní smlouvy, na které přistoupí i pronajímatelé, než aby ztratili nájemce, které bude za současné situace obtížné nahrazovat."

Ondřej Vlk, vedoucí oddělení výzkumu, Knight Frank

 

Klíčové ukazatele:

  • Na konci roku 2022 přesáhla celková pronajímatelná malo-obchodní plocha 3,94 milionů m².

  • Od začátku roku 2022 bylo dokončeno téměř 52 000 m² maloobchodních ploch, z toho
    43 600 m² ve 2. pololetí.

  • Ve výstavbě a rekonstrukci se na konci roku 2022 nacházelo více než 20 300 m², všechny
    s plánovaným dokončením v roce 2023.

  • Ve 2. pololetí 2022 se nejvyšší dosahované nájemné pro prvo-třídní obchodní centra v Praze drželo na úrovni 140 EUR/m²/ měsíc. Stabilní také zůstalo nejvyšší dosahované nájemné na nákupních třídách - 200 EUR/ m²/měsíc. V roce 2023 budou však pronajímatelé oprávněni nájemné navýšit o inflaci.

  • V roce 2022 byly maloobchodní nemovitosti nejobchodovanějším aktivem a představovaly 30 % z celkového objemu investic.

Celý maloobchodní report za 2. pololetí roku 2022 si můžete stáhnout níže. 


Formulář byl odeslán. Děkujeme.