Trend report - 2023

Trend report - 2023

Trend Report 2023: Odložená poptávka z loňska může letos uspíšit oživení na realitním trhu, prémiové a nové nemovitosti si cenu drží.

Na začátku roku 2022 byla velká očekávání. Siruaci na nemovitostním trhu ovlivnila válka na Ukrajině, která oslabila poptávku po nemovitostech. Dalším faktorem, který napomohl k ochlazení trhu je energetická krize, rostoucí ceny stavebních materiálů, rekordně vysoká inflace a nejvyšší míra úrokové sazby u hypoték za posledních 20 let. Výhled na letošní rok je však pozitivnější a odborníci očekávají zlepšení situace na nemovitostním trhu. Cena se u prémiových a nových nemovitostí nemění, zatímco institucionální investoři mají v hledáčku především nájemní bydlení, kterého je na trhu velmi málo. Starší nemovitosti se vzhledem ke zvyšujícím se nárokům na ESG budou více přestavovat a rekonstruovat.

„Jsem ve výhledu na letošní rok pozitivní, neboť i když to tak na první pohled nevypadá, transakce probíhají. Velmi aktivní je zejména domácí kapitál. Neměli bychom podceňovat jeho sílu. Na trhu je dostatek likvidity. O investice do nemovitostí projevují zájem především privátní zájemci z řad úspěšných českých podnikatelů a byznysmenů. Našemu trhu věří a neváhají reagovat i na poměrně velké investiční nebo developerské příležitosti. Investují a uvažují v delším časovém horizontu a stávající tržní sentiment jim velice vyhovuje. Aktuálně realizované transakce to potvrzují,“ shrnuje situaci na realitním trhu Zdenka Klapalová, jednatelka společnosti Knight Frank a prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

Vzhledem k pozitivnímu vývoji inflace se očekává i postupná stabilizace trhu. Po překonání energeticky nejnáročnějšího zimního období, kdy inflace pomalu začala klesat, očekáváme postupné oživení i na realitním trhu. Nicméně dochází k rozevírání cenových nůžek mezi primárním trhem novostaveb a sekundárním trhem se staršími nemovitostmi. Zatímco cena u prémiových nemovitostí zůstává beze změn, poptávka po starších bytech klesá a s tím klesá i jejich cena. 

Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) je neziskový zájmový spolek, který funguje od roku 2001 a sdružuje 100 předních osobností působících ve všech oblastech trhu nemovitostí. Hlavní cíle asociace jsou zvýšení kvality, stability a transparentnosti nemovitostního trhu v ČR, standardizace jeho procesů, propagace trhu v tuzemsku i zahraničí, ale také zvýšení obecné informovanosti a kvality vzdělávání v oboru. ARTN pořádá diskusní setkání, kulaté stoly a prestižní soutěž Best of Realty. Vydává také pravidelné souhrnné zprávy o stavu českého trhu s nemovitostmi Trend Report.

www.artn.cz


Formulář byl odeslán. Děkujeme.